Ослепителната усмивка

ОСЛЕПИТЕЛНАТА усмивка, демонстрираща бели, красиви и здрави зъби, прави чудеса при общуването с хората. 
Как може да се постигне тя? На първо място, разбира се, с редовни посещения при зъболекар и на второ място, но не с по-малко значение, с правилната паста за зъби. 

Ако при избора на сапун, шампоан, гел за душ се ръководим изключително от личните си предпочитания, то когато купуваме средства за грижа за зъбите и устата, трябва . да помним, че избираме за себе си лекарство. Това се отнася най-вече за пастите за зъби, чийто неправилен подбор не само няма да реши съществуващите проблеми, но и ще създаде нови. 

Съставът на пастата за зъби показва, че тя е една многокомпонентна смес, в която е важна всяка съставка. Като основа се слага абразивно вещество, което механично отделя зъбната плака и полира повърхността на емайла. В исторически план, първият абразив е бил естественият варовик или калциевият карбонат. Днес той се използва изключително рядко заради високата си агресивност по отношение на зъбния емайл. Пастите на основата на калциев карбонат и калциев фосфат са противопоказни за хора с повишена чувствителност на зъбите. В повечето съвременни зъбни пасти се използва силициев диоксид. 

Той притежава микрограпавини, които обезпечават премахване на зъбните отлагания, без емайлът да бъде повреден. В много от пастите за зъби се използва и алуминиевият хидроксид, който притежава меко полиращ ефект с абсорбиращи свойства. Това му качество го прави незаменим при възпалителни заболявания на венците. В действителност големината на абразивните частици е величина, която варира много и трудно може да се регулира, а по етикетите е почти невъзможно да бъде открита. 

Повърхностно активните вещества са друга важна съставка на пастите за зъби. Освен че се грижат за доброто ценообразуване и равномерното нанасяне на пастата по всички зъби, те притежават и почистващо и антибактериално действие. 

Специалните свързващи елементи, овлажнители и ароматизатори придават на пастата приятен аромат, цвят и консистенция. Днес в огромната си част зъбните пасти съдържат едни или други лекарствени добавки. 

Йоните на калция и флуора се включват в емайла като увеличават устойчивостта му към кариес. Екстрактите на лечебни треви оказват противовъзпалително действие. Антисептичните и антибактериални компоненти са призвани да унищожават болестотворните микроорганизми. Някои соли подобряват обменните процеси в болни венци. Ферментите препятстват образуването на зъбна плака. 

ПЕРЛИ: Красивата усмивка се дължи не само на зъболекаря, но и на пастата за зъби. 

Противовъзпалителни 
ПАСТИТЕ в тази категория обикновено съдържат екстракти от лечебни растения, като градински чай, зелен чай, жълт кантарион, мента, смирна, ела, бор, хвойна и много други. В качеството на абразивен компонент допълнително се използва алуминиев хидроксид. Този вид пасти за зъби са препоръчителни за хората с проблеми с кървящи венци. Те могат да са ефективни и при лош дъх, причината, за който са възпалени венци. 

Със соли 
Зъбните пасти, съдържащи различни минерални соли, наречени още солеви пасти, помагат за подобряване на кръвообръщението и стимулират обменните процеси във венците. Те обикновено са много ефективни, но имат специфичен вкус. Специалисти ги „препоръчват да се ползват при парадонтит и пародонтоза. В тази категория влиза нашенската паста „Поморин“. Тя съдържа поморийска медицинска луга, извлечена от лима-ните край Поморие. Лугата е уникална по състав и действие комбинация от над 35 микроелемента: мед, цинк, калий, натрий, фосфор, манган, флуор. 

За чувствителните 
Пастите за чувствителни зъби имат понижена абразивност на частиците, което намалява неприятните усещания по време на миене. Освен това те могат да имат в състава си специални вещества – десенситайзери, които образуват на повърхността на зъбите тънък филм, спомагащ за намаляване на чувствителността им. 

Ферментите 
ферментите и биологично активни добавки обикновено се срещат в медицинските пасти за зъби. Те се назначават само от стоматолог за . лечение на няколко проблема, заедно с мазила, лечебни апликации и физиопроцедури. 

Без кариеси 
В ГРУПАТА на противокариесните пасти влизат тези със съдържание на калций, фосфор и флуор. Най-ефективни и популярни са флуоросъдържащите, които могат да се използват дори и от деца с млечни зъби. Имайте едно наум! Не е препоръчително използването на флуорни пасти при хора, които имат кариеси. Причината е, че те не спират процеса, а го правят скрит, като усложняват положението. Трябва да се помни, че антикариесните и най-вече флуоросъдържащите пасти са средство за профилактика, а не за лечение. 

Видовете 
ВСИЧКИ пасти за зъби могат условно да се разделят на хигиенични и лечебнопро-филактични. Хигиеничните са подходящи за хората, които нямат никакви заболявания в устната кухина – нямат кариес, възпалителни заболявания. Измежду възрастното население такива хора почти не се срещат. Затова хигиеничните пасти се използват изключително от деца. Характерното за тях е, че не съдържат лечебни компоненти и са предназ-начени за механично отделяне на зъбната плака. Към лечебнопрофилактичните пасти за зъби се отнасят противовъзпалителните, противокариесните, избелващите, за чувствителни зъби, ферментосъдържащите, с биологично активни съставки. 

Какво пише на опаковката? 
ПАСТИТЕ за зъби се отличават с разнообразие от компоненти, които влизат в състава им. 
Има съставки, на които трябва да се обърне специално внимание при покупка. Парабените, най-често метилпарабенът, са консерванти и е добре да не присъстват в състава, ако страдате от алергии, флуоридите (натриев флуорфосфат, натриев флу-орид, съчетанието от двете съединения, а също и ами-нофлуоридите не трябва да са със съдържание над 2%. Оптималната доза за възрастни е 0,1-0,6% и два пъти по-малко за деца, защото те могат да глътнат от пастата. 

Вместо процентно съдържание на някакъв елемент, на опаковката често се среща обозначението ррm. Това също е единица за измерване на концентрацията и в проценти се изразява по следния начин 10.000 ррm = 1%. Например 1500 ррm говори за 0.15% концентрация на даденото вещество. 
Абразивността се измерва по стандарта RDA. Тя не трябва да превишава стандарта RDA 100.


автор: lekar.bg
www.
lekar.bg

Leave a reply