Терапевтичната стоматология включва лечение на първични стоматологични заболявания – кариес и негови усложнения (пулпит, периодонтит), които се появяват вследствие ненавременна профилактика, лечение на зъбите, липса на системно проследяване на здравния им статус. Необходимо е да посещавате стоматолог поне веднъж на 6 месеца за профилактичен преглед и почистване на зъбите от наслоената плака.

Цени на терапии

 

Преглед

 

Кариес суперфициалис (повърхностен) – фотополимер             

 

Кариес медиа (среден) – фотополимер

 

Кариес профунда (дълбок) – фотополимер

 

Пулпит еднокоренов – фотополимер

 

Пулпит двукоренов – фотополимер

 

Пулпит трикоренов – фотополимер

 

 

Периодонтит еднокоренов

 

Периодонтит двукоренов

 

Периодонтит трикоренов

 

Пулпит на временен зъб с фотополимер

 

Кариес на временен зъб с фотополимер

 

Кариес на млечен зъб – фотополимер

 

Пулпит на млечен зъб

 

Промивка на коренов канал

 

 

Отстраняване на каналопълнежно средство

 

Парапулпарен и логанов щифт

 

Отстраняване на щифт от коренов канал

 

Щифтово изграждане

 

Отстраняване на обтурация

Кариесът се появява под влиянието на фактори като – наличие на зъбна плака, повишена киселинност в устната кухина, състояние на слюнката, наличие на определена микрофлора в устата, зачестен прием на захари и др. Захарният прием оказва най-силно влияние за възникването и развитието му. Според статистика, събрана на база дългогодишна практика на стоматолозите в клиники Д-р Матееви, зъбния кариес засяга 95% от хората.
Самото заболяване е процес, при който зъбният емайл претърпява киселинно разтваряне, т.е. нарушава се зъбната повърхност, а подлежащата зъбна структура претърпява разлагане на белтъчния състав, т.е. разрушаване на зъбите. Симптом за наличие на кариес е болка в зъба при физични и химични дразнения – сладко, топло, студено, натиск на зъба и др.
Видове кариес: оклузален, проксимален, коренов, рецидивиращ, фациален и лингвален. За превенция на зъбния кариес специалистите на клиники Д-р Матееви Ви съветват: да измивате редовно зъбите си след хранене, да почиствате междузъбните пространства с конец за почистване на зъби, да изплаквате устната кухина с антибактериална вода за уста, да посещавате стоматолог на всеки 6 месеца за проследяване здравния статус на Вашите зъби.

Фотополимерната пломба е най-често използваниата в практиката на клиники Д-р Матееви. Тя се изработва от фотополимеризиращ композитен материал и изисква сухи повърхности на зъба, което прави самия процес сложен.
Фотополимерната пломба е изключително подходяща за всички зъби в зъбната редица. Основни предимства са изключително високата степен на естетичност и пресъздаването на естествения релеф на Вашите зъбите до абсолютна точност. Като недостатък се явява чуствителността им към влага.
Фотополимерната пломба е най-добрият избор за лечение на кариес, тъй като не се отличава от естествените зъби при правилно подбран цвят и старание от страна на стоматолога.

Пулпита представлява възпалителнo заболяванe (усложнение на дълбокият кариес, но може да настъпи вследствие на – механична травма, термичен или химичен шок, при настъпило усложнение на хроничен пародонтит), при което, инфекцията в твърдите зъбни тъкани прониква и в меките – пулпа.
Пулпата е сборно понятие, включващо нервите на зъба кръвоносната му система и лимфата. Нейното клинично здраве определя състоянието и на самия зъб.
Причини за възникване – нелекуван кариес (най-често), абразия (напреднал стадий на изтриване на зъбите), травма и счупване на зъбна корона, термични увреждания при изпиляване за корони и др.
Терапевтичният опит на специалистите в клиники Д-р Матееви сочи, че с течение на времето кариеса се задълбочава в дентина и достига до пулпата. Преодолени са и двата слоя на зъба – емайла и дентина. Бактериите започват безпрепятствено да навлизат от устната кухина в кухината на зъба и водят до възпаление на нерва, което е необратимо, болката е непоносима.
Според бързината на протичане на пулпит се отличава остър и хроничен.
Според етиологията – бактериален, медикаментозен, травматичен и термичен пулпит.

Лечението на пулпит се провежда чрез кореново лечение. Кореновото лечение е процедура, при която се отстраняват възпалените или некротични нерви и кръвоносни съдове.
След поставяне на упойка, се прави отвор в зъба, през който се достига до кореновите канали. Разширяват се механично с ендодонтски инструменти, дезинфекцират се, запълват се с каналопълнежен материал до кореновия връх. Отвора на зъба се затваря с лабораторно изработени обтураций (инлей, онлей) или с фотополимер. Ако лекувания зъб е с отслабена структура и големи разрушения, е възможно да се стигне до щифтово изграждане (пинлей).
Стоматолозите на клиники Д-р Матееви Ви съветват да вземете незабавни мерки за лечението на пулпита, защото инфекцията от кореновите канали може да засегне тъканите, заобикалящи зъба и да се развият нежелани процеси: гангрена, киста, абсцес, периодонтит. В противен случай се налага изваждане на инфектирания зъб – веднъж разрушена пулпата не може да оздравее.

Периодонтитът е възпалително заболяване на околозъбните тъкани (периодонциума). Протича остро или хронично.
Симптом за наличие наострър гноен периодонтит е усещане на силна болка при докосване на зъба и пулсираща болка, която изчезва след изтичане на гнойната течност по естествен път или след лечение. Понякога е налице повишаване на телесната температура до 38С, а подчелюстните лимфни възли са увеличени и се усеща болка при опипване.
Остърият апикален периодонтит се развива вследствие усложнение на заболяванията на зъбните тъкани (кариес, пулпит). Оплакванията са – локализирана, постоянна, спонтанна болка, която се усилва през нощта и при дъвчене на твърда храна. Възпалителният процес често се локализира около върха на зъбния корен.
Хроничният апикален периодонтит обикновено е неболезнено състояние, при което върховата част на зъбния корен е хронично възпалена. Развива след остър периодонтит или след хронична травма и се характеризира се с разрастване на тъкан като защитна реакция. При хроничните периодонтити се образува гранулом, коренова киста. Те най-често се откриват след рентгеново изследване.
Лечението на периодонтит в клиники Д-р Матееви се извършва консервативно (ендодонтско лечение) или хирургично. Ендодонтското лечение представлява механична обработка на кореновите канали, дезинфекцията и запълването им. Ако това лечение е неуспешно се провежда хирургично лечение – отстраняване на върховата част на корена, изваждане на засегнатия корен или изваждане на зъба.