Към Хирургична стоматология се прибягва в случаи, когато консервативното лечение не е възможно и единственото решение е отстраняване на зъб.Екстракцията е необходима, тъй като болния зъб може да прерастне в огнищена инфекция, което да причини флегмон или абсцес, а в някои случаи – увреждане на други органи (сърце, бъбреци).Хирургичните манипулации в стоматологични клиники Д-р Матееви са безболезнени, тъй като се предхождат от упойка.

Цени на хирургични услуги

 

Преглед

Екстракция на постоянен еднокоренов зъб

 

Екстракция на постоянен многокоренов зъб

 

Екстракция на горен мъдрец

 

Екстракция на долен мъдрец

 

Екстракция на млечен зъб

 

Екстракция на пародонтен зъб с контактна анестезия       

 

Екстракция на дълбоко фрактуриран зъб и мъдрец

 

Инцизия + дренаж

 

Циркумцизио

 

Анестезия (упойка) контактна

 

Анестезия проводна

 

Анестезия терминална (месна)

 

Алое анестезия

Мъдреците представляват кътни зъби, намиращи се в най-задната част на устата. Те са четири на брой – горен ляв, долен ляв, горен десен, долен десен. Тези зъби обикновено поникват в края на пубертета или в началото на двадесетте години, но могат да останат и ретинирани – т.е. не успяват да поникнат, поради липса на място в челюстта или неправилен ъгъл на разположение. Най-често срещаният тип ретиниран мъдрец е ‘мезиално’ разположения – зъбът е под ъгъл напред към предната част на устата. Когато един зъб е ретиниран, може да се наложи да бъде изваден. В противен случай може да се появи чуствителност на венците, подуване, дори силни болки. Мъдреци, които са частично или напълно поникнали, са много трудни за почистване и са податливи към развитие на кариес, повторни инфекции и възпаление на венците.
Състоянието на всеки пациент е индивидуално. Специалист-рентгенолог в клиники Д-р Матееви ще направи рентгенови снимки и ще обсъди с Вас по-нататъшни действия които да се предпиемат. Ако съвета е изваждане на мъдреца, това трабво да стане колкото е възможно най-скоро.
Обикновено, мъдреците се изваждат в късните години на пубертета или началото на двадесетте години, тъй като тогава има по-голям шанс корените на зъба да не са напълно формирани и костта около зъба са не е толкова плътна. Тези два фактора правят екстракцията по-лесна. За да извади мъдрец, стоматологът трябва да го направи достъпен, тъй като в повечето случаи, той е под венеца и е обвит от челюстната кост. Специалистът трябва да премахне част от покриващата кост. За да се премахне минимално количество кост, той често разделя мъдреца на части и отстранява всяка част поотделно. Участъкът предварително се обузболява с месна упойка, което прави процедурата безболезнена. Заздравителният процес започва веднага след като зъбът е изваден. Времето за възстановяване зависи от степента на трудност на екстракцията. Вашия стоматолог ще сподели какво да очаквате и ще Ви даде съвет за ефективни следоперативни грижи.